Jak cukinia wpływa na nasze zdrowe?

Cukinia to jedno z najpopularniejszych warzyw sezonowych w Polsce. Jej delikatny smak oraz szerokie zastosowanie sprawiają, że cukinię chętnie spożywamy pod wieloma postaciami. Nie każdy smakosz warzywnych dań wie jednak, jakie cenne właściwości zdrowotne posiada to popularne, zielone warzywo. A tych jest całkiem sporo – cukinia jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów, wspomaga odporność organizmu i jest przy tym niskokaloryczna.

Cukinia i jej cenne właściwości zdrowotne, czyli dlaczego warto ją jeść?

Cukinia jest jedną z odmian popularnej dyni. Najbardziej znana jest w naszym kraju cukinia zielona, aczkolwiek występują także jej warianty w kolorze żółtym, pomarańczowym, a nawet wielobarwnym. Cukinia jest warzywem o wysokich wartościach odżywczych, czemu między innymi zawdzięcza swoją popularność. W jej składzie znajdziemy wiele cennych witamin i minerałów, spośród których warto wymienić m. in. witaminę, A, C i K, witaminy z grupy B oraz minerały takie, jak magnez, potas oraz fosfor. Taka kompozycja sprawia, że cukinia wywiera bardzo pozytywny wpływ na wiele procesów zachodzących w naszym organizmie.

Regularnie sięgając po cukinię możemy liczyć na takie korzyści zdrowotne, jak szybsze oczyszczanie się organizmu z toksyn, ustabilizowanie poziomu cukru we krwi oraz usprawnienie procesów trawiennych. Oprócz tego, cukinia pozytywnie wpływa na nasz wygląd zewnętrzny, a osoby często po nią sięgające mogą cieszyć się lepszym stanem skóry, włosów oraz paznokci. Cukinia ponadto skutecznie redukuje napięcie nerwowe oraz stres, wzmacnia odporność organizmu oraz poprawia krzepliwość krwi. Jej częsta obecność na talerzu pomaga także lepiej zadbać o swoje oczy oraz wzrok. Ogromnym atutem cukinii jest także jej niska kaloryczność – w 100 g tego warzywa znajduje się bowiem zaledwie 15 kcal.

Jak cukinia wpływa na nasze zdrowe?

Cukinia w kuchni, czyli przepis na szybkie i zdrowe placki z cukini

Cukinia może mieć wiele zastosowań, ale zdecydowanie najlepiej smakuje gotowana, pieczona lub smażona. Możemy dodawać ją do leczo, zup, sałatek oraz wielu innych dań. Propozycją szczególnie wartą uwagi wszystkich miłośników tego warzywa, są placki z cukini, które są bardzo proste w przygotowaniu i smaczne. Do ich przygotowania, oprócz 3 szt. cukinii, potrzebujemy 2 jajek, 1 cebuli, 1 ząbka czosnku, 5-6 łyżek mąki, 2 łyżek jogurtu naturalnego oraz soli i pieprzu do smaku. Placki z cukinii można serwować same lub z dodatkiem sosu barbecue.

W pierwszej kolejności obieramy i drobno kroimy cebulę oraz siekamy czosnek. Myjemy cukinię i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, odstawiamy na ok. kwadrans. Następnie odciskamy z cukinii nadmiar soku, przekładamy do miski i dodajemy cebulę, czosnek, jajka, jogurt oraz mąkę. W razie potrzeby doprawiamy masę solą i pieprzem oraz bardzo dokładnie mieszamy – gotowe ciasto powinno posiadać konsystencję dość gęstej śmietany. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dodajemy mąki, jeśli zbyt gęste, jogurtu. Patelnię rozgrzewamy z olejem i nakładamy łyżką niewielkie porcje masy. Obsmażamy placki z cukini z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru. Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu z placuszków i podajemy je z sosem barbecue.